[Brevkasse] Jobsøgning: Hvordan skiller jeg mig ud fra mængden?

Hej Simone!

Hvordan kan jeg bedst positionere mig og komme i arbejde efter afsluttet kandidat? Hvad er det der skal stå i min ansøgning/CV, som får mig til at skille mig ud fra mængden?

Jeg er uddannet farmakonom i ’91 og har arbejdet mange år i lægemiddelindustrien/apotek. Har boet og arbejdet ca 15 år i udlandet – længest i Australien, men også Europa og Asien, her indenfor andre områder også. Har nu været bosat i Danmark de sidste 12 år. 

For 5½ år siden, vendte jeg tilbage til universitetet og tog en bachelor i “Value Chain Management”, efterfulgt af en kandidat i “Teknologibaseret forretningsudvikling”, som jeg blev færdig med 31.januar i år. Tog en velfortjent pause i februar og gik i gang med at søge stillinger i marts, men så kom corona.

Nu er der mange fyrrede og erhvervslivet kører flere steder i afventnings position. Jeg er så heldig, at være blevet headhuntet til et par måneders arbejde pga. corona. Jeg er super glad for at have arbejde et par måneder, det er kontrol af medicin i produktion.

Jeg ville dog meget gerne finde en stilling, som ligger indenfor mit ingeniørområde.  

Mange hilsner

Anna


Simone Hyldahl

Kære Anna

Tak for dit spørgsmål.
Og hold da op, hvor har du meget at byde på!

Du har masser af erfaring og uddannelse med dig i bagagen. Så det er jo et super stærkt udgangspunkt.
Og dette bliver jo kun bekræftet af, at du allerede ER blevet headhuntet til arbejde på trods af hele den her situation.

Så der er altså en kraftig indikation af – og i virkeligheden et bevis på – at du er sådan en, man gerne vil have. Også selvom der er afventning i hele branchen.

Så tillykke med det!

Jeg håber virkelig, at du selv kan se, hvor stærk en profil du har, og hvor stærkt et udgangspunkt det er.

Det understreger jeg også for at sige, at når du har det in mente, så kommer du til at skrive din ansøgning og dit CV med en stærk og tillidsfyldt tone, og det er utrolig vigtigt, når du søger job.

Før du sætter dig ned og skriver, så start med at tænke på dig selv som en kæmpe ressource. Alle de mange års erfaring og alt den uddannelse, du har med dig.

Når du har gjort det, så lad og kigge lidt nærmere på, hvordan du skal skrive din ansøgning.

Jobsøgning er jo dybest set salg.

Altså en proces, hvor du skal sælge DIG til en kommende arbejdsgiver.

For at få et slag i kassen, er der to helt grundlæggende ting, der skal være på plads:

  1. Du skal kende din modtager
  2. Du lave et uimodståelig tilbud

Det vil sige at du skal:

  1. Ind og forstå hvem det er, du søger job hos, og identificere hvilke ønsker og behov de har.
  2. Oversætte alt det du har med dig, så læseren af ansøgningen forstår, at du har lige det der skal til, for at de kan nå derhen, hvor de ønsker sig.

Lad os zoome ind på det med at “oversætte” dine kompetencer

Helt lavpraktisk kan det være, du siger: 

“Jeg har taget en bachelor i Value Chain Management. For jer betyder det, at jeg har ______  [indsæt selv dit argument… f.eks. et stort teorifundament, som jeg kan bruge i opgave A, B og C, som jeg kan se er en del af jobbet].”

Eller:

“Fra min uddannelse i teknologibaseret forretningsudvikling ved jeg at [A, B, C], og det kan jeg omsætte til værdi hos jer i [K, L, M situationer]”.

Det handler altså om at tage de forskellige job og uddannelsestitler, du har på dit CV, og oversætte det til, hvad din potentielle arbejdsgiver, kan bruge det til.

Hvis du er rigtig hardcore, går du ind og ser på hvilken værdi, du kan skabe for din kommende arbejdsgiver.

Lad mig uddybe, hvad jeg mener med det:

Lad os sige, du søger ind i en international virksomhed. Så er det fuldstændig oplagt at oversætte, at alle dine år i udlandet gør dig i stand til lynhurtigt at forstå andre kulturer.

Hvis der er nogle konkrete lande, som den her virksomhed arbejder med, så gør det klart, hvordan du forstår nogle markedsmekanismer ude i verden, fordi du har boet der.  Fordi du er hjemmevandt på hele den internationale scene.

Det kan godt være, at du ikke lige tænker på det sådan, men det er du jo i høj grad i forhold til, hvis du ikke havde været ude. Også selvom det er 12 år siden.

Gør dig nogle tanker omkring præcis hvad for en stilling inden for dit ingeniørområde, du ønsker dig.

For jo mere præcist du selv ved, hvilken stilling det er, du gerne vil ende i – desto lettere vil det være for omgivelserne at finde dig.

Sæt dig ned og skriv nogle ønskepunkter til jobindhold og opgaver. Skriv også gerne hvilke betingelser, du kunne tænke dig at arbejde på.

Hvis du har overskud til det, så sæt dig ned og lav dit eget drømmestillingsopslag. Fordi det langt henne af vejen er det, du vil tiltrække, når du selv har defineret det på forhånd. 

Når alt dette er sagt, så har jeg en intuitiv fornemmelse af, at du har styr på det her.

Du er allerede blevet headhuntet til noget. Du har allerede formået at formulere, hvad det er, du har at byde på, så nogen har fået lyst til at hugge til.

Så mit bedste råd til dig er: Ned med skuldrene. Læn dig tilbage. Vid at du er en kapacitet. Og tal så med omverdenen fra det udgangspunkt.

Så er jeg sikker på, at der nok skal byde sig nogle rigtig fede muligheder til for dig. 

Rigtig meget held og lykke med det!

Jeg håber du er blevet inspireret til din søgning efter det næste job. 

Bedste hilsen

Simone

Simone Hyldahl

Få 5 lette tips til at finde dine spidskompetencer

– og kom et stort skridt nærmere drømmekarrieren

Hent min guide og få videotips og konkrete øvelser sendt direkte til din indbakke. Det er det tætteste, du kan komme på at have mig som karrierementor uden at skulle lægge en krone for det.

*Når du henter guiden, tilmelder du dig samtidigt mit nyhedsbrev.

Efterlad en kommentar