[Brevkasse] Hjælp, jeg skal til MUS! (Og jeg er gravid)

Hej Simone

Jeg står i den situation at jeg inden for de næste 2 uger skal have min første MUS-samtale siden jeg startede i virksomheden for 1 ½ år siden.

Der er flere som har været der i længere tid uden en MUS-samtale.

For 1 år siden blev der ansat en teamleder og der bliver derfor nu holdt MUS.

Jeg har forsøgt at forberede mig til samtalen, dog føler mig lidt på bare bund. 

Personligt: så er jeg lige blevet gravid med vores 2. barn.
(Som vi endte med at fået hjælp til at få). 

Virksomheden har haft dårlige tal i et par år og for 6 mdr siden var der en fyringsrunde. Denne coronakrise gør det ikke bedre. 

Jeg har svært ved at samle mig om, hvad jeg gerne vil opnå i fremtiden, da jeg kun har vores næste baby i tankerne.

Jeg ved ikke, hvor meget jeg kan presse på for ikke at være den næste i skudlinjen.  

Håber du kan hjælpe mig.

Venlig hilsen 
Carina

Simone Hyldahl

Kære Carina

Mange tak for dit brev.

Lad mig starte med nogle generelle tanker om MUS.

Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) handler i bund og grund om at finde den fællesmængde, som kan gavne både dig og virksomheden.

Det er det rum, hvor du kommer med dine ønsker og behov, og din leder på virksomhedens vegne kommer med deres ønsker og behov. 

Og derefter handler det så om at finde ud af, hvor I overlapper. Og hvilke muligheder der ligger inden for dette overlap.

Du kan se det som to bobler: Du kommer med dine ønsker i den ene boble, og virksomheden kommer deres i den anden:

Er der nok fælles interesser til at begge parter kan trives?

​​Hvordan kan I rykke lidt på hver jeres ønsker og behov, så der kommer et endnu større overlap??

Når du skal forberede dig til en MUS-samtale, skal du derfor gøre dig klart, hvad der er inde i din boble. Hvad ønsker du dig? Og hvilke behov har du? Jo klarere det er, hvad din boble indeholder og hvad du kan og helst vil bidrage med, desto nemmere er det at se for virksomheden, hvordan din boble passer ind i deres.

Hvis du vil gå endnu længere, så kan du gå et skridt længere og gøre dig tanker omkring, hvordan du ser at dine ønsker og behov passer sammen med det, du ved om virksomheden. 

Stil skarpt på, hvordan det du kommer med, kan skabe værdi for virksomheden.

Spørg dig selv:

Hvad er det egentlig, jeg har at byde ind med? Og hvordan kan det bedst skabe værdi for virksomheden?

Du skal selvfølgelig være opmærksom på, at det er ikke sikkert, at du får lige det, du ønsker dig. Men for at øge dine chancer for at det alligevel lykkes, har jeg et lille tip, du kan bruge, når du skal over din overbevise chef (eller andre for den sags skyld):

Sæt dig i deres situation. Gør dig nogle overvejelser omkring, hvad de får ud af det. Hvorfor vil det være attraktivt for dem at give dig det, som du gerne vil have?

I den forbindelse, er der et klart win-win argument, der ofte bliver overset: Når du har flere af de opgaver på bordet, som du synes er lette og sjove at arbejde med, så bliver du også mere motiveret og produktiv.

Du kan f.eks. præsentere dette for din leder på den her måde:

“Kære chef. Hvis du giver mig opgave A, B og C, så er der en stor sandsynlighed for, at jeg får dem hurtigt fra hånden. Men hvis du derimod giver mig opgave K, L og M, så kan jeg godt løse dem, men det vil tage mig længere tid, og det vil kræve mere af mig. Så hvis du gerne vil have mest ud af mig, så skal du give mig opgave A, B og C.”

En anden ting, jeg vil råde dig til at gøre før din MUS-samtale, er at lave tænker over de dit udfaldsrum. Det fungerer sådan her:

Forestil dig at der er et spektrum, hvor du på den ene ende af skalaen har din nedre grænse for, hvad du har lyst til at få ud af samtalen. Det kunne f.eks. være: “Vi skal bare have en hyggelig snak, og så er det fint”.

På den anden side af skalaen har du din øvre grænse.
Spørg dig selv: “Hvad ville der ske, hvis den her samtale skulle være en vild succes?”.

Det kan f.eks. være, at du får renset din opgaveportefølje, så du kun har de opgaver, du elsker, og at du kun arbejder sammen med de samarbejdspartnere, du falder bedst i hak med. Og hvad ved jeg … måske også en lønforhøjelse oveni?

Du kan tegne en linje på et stykke papir, hvor der i den ene ende er en smertegrænse (det mindst gode udfald af samtalen). Og i den anden ende er dit drømmescenarie (det sted, som kunne være vildt fedt, at nå hen).

Se derefter på, hvilke muligheder, der ligger imellem de to ydre grænser, så du er forberedt på, hvordan jeres samtale kan falde ud.

Med hensyn til din graviditet (Kæmpe tillykke med det!!!)

Det er HELT NATURLIGT at dine tanker begynder at dreje sig meget mere om, hvordan du får bygget din rede og hvordan får skabt de bedste rammer for din famile. Og det er helt OKAY, at fylder mere end arbejdet lige nu!

Helt grundlæggende synes jeg, der er en dårlig retorik omkring barsel og graviditet. Det er som om, at kvinder skal føle sig flove over, at de “ligger virksomheden til byrde” ved at tage barselsorlov.

Hvis du nogensinde har været i nærheden af de tanker, så håber jeg, du vil pakke dem langt væk!

Tænk derimod på, at du bidrager til en sindssyg vigtig del af samfundets fremtidige arbejdskraft. Du sætter børn i verden og melder dig ind til at opfostre og opdrage Danmarks (eller verdens!) fremtid. Det skal du være stolt af! Og den stolthed skal du bære ind i samtalen.

Så selvom du står overfor at skulle have en periode, hvor du ikke er så meget til stede på afdelingen, så skal du vide, at det ikke har indflydelse på, hvilke rettigheder du har til samtalen (og hvad du kan få ud af den).

Så… for at opsummere:

En MUS-samtale er en samtale, hvor I begge går ind og ser, hvordan I kan få enderne til at mødes, så vi begge parter går glade derfra.

Jeg håber mit svar kan sætte nogle tanker i gang hos dig – og andre der læser med. Held og lykke med det hele!

Kærlig hilsen
Simone

Simone Hyldahl

Vil du også gerne vende din situation med mig?

Lige nu har jeg åbent for 1:1 forløb, der kan hjælpe DIG på vej til at designe din drømmekarriere

… med plads til nye familiemedlemmer, kæledyr, rejser

eller hvad end det er, der betyder noget for dig lige nu og her.


Din investering i at få mere klarhed om din retning, mere ro på i hverdagen, mere faglig selvtillid er i første omgang

…. 0 kr.

For det får du:

A) Min fulde opmærksomhed i 45 minutter
B) Min faglige vurdering af din nuværende situation
og
C) Min klare anbefaling til hvad dit næste skridt bør være, så du kommer tættere på en karriere i harmoni med alt det du kan og vil
(både fagligt og privat)…. 0 kr. !

For det får du:

A) Min fulde opmærksomhed i 45 minutter
B) Min faglige vurdering af din nuværende situation
og
C) Min klare anbefaling til hvad dit næste skridt bør være,

Det gør dig klar til at vurdere om et forløb hos mig, er det rigtige for dig.

Uanset, hvad du vælger herefter, vil du være et stort skridt tættere på en karriere i harmoni med alt det du kan og vil (både fagligt og privat).

Jeg har sat tider af de kommende 2 uger.
Til at du kan få sådan en gratis indledende snak.
Og når de er væk, er de væk.

… Jeg ved jeg ikke, hvornår jeg åbner op igen.

Det her tilbud er IKKE for alle!
Det er f.eks. IKKE for dig, som tænker:

“Det kunne da være meget spændende at prøve coaching.”

… men som i øvrigt slet ikke er klar til at investere i dig selv.

Jeg vil virkelig gerne hjælpe dig videre. Enten hos mig selv eller pege dig en anden vej. Men du skal være seriøst interesseret i at gøre noget.

– Er det ikke fair nok..? 

Anna har allerede gjort det. Og prøv bare at se, hvad hun havde at sige:

“Hej Simone! Tusind tak for karriere coaching.

Du har min varmeste anbefaling.

Udover at du er hyggelig at mødes med, er du lynende skarp til at spotte kompetencer.

Jeg fik sat ord på det, jeg helt åbenlyst kan tilbyde erhvervslivet, men ikke selv har set.

Nu vil jeg prøve at få forstå værdien og omsætte den til et power CV og ansøgning. Du hører fra mig senere.

Mange hilsner
Anna”

Efterlad en kommentar